Nord-Norge treff

Det har ikke vært arrangert noe Nord-Norge treff siden juni 2010.

Årsaken er de nye reglene til Nav og pasientreiser. Deltakerne får ikke opplæringspenger, reisedekning eller annen dekning og da er det vanskelig å få til et slik arrangement. Derfor ser det foreløpig ut som at dette er historie.

Vi håper selvfølgelig at det kan bli endringer som gir muligheter fort nye treff.

Nord-Norsk Downs Treff - Mosjøen - Juni 2010

 

TREFFREFERAT 22 – 24 JUNI 2010

 

21 familier deltok på Nord-Norsk DS treff som også i år gikk av stabelen på Vefsn Landbruksskole i Mosjøen.  

Værgudene var på vår side og slo til med 20 grader og sol på torsdag. Fantastisk. Litt regn på kvelden, men det tålte vi. Vi hadde en mann som stilte opp med stort utetelt når regnet kom, så vi satt tørt og godt ved bålet og kosa oss. Fredag var det litt småregn i luften men likevel flott ute temperatur for lek og aktiviteter.

Her var langveis farende familier i år også. Det kom folk både fra Svalbard, Alta og Karasjok. Vi var nok flere som hadde håpet på at Nordland hadde mønstret med stor deltakelse, siden arrangementet gikk i Nordland. Det er vel engang slik at de som vil delta, de kommer enten det er 100 mil eller 20 mil unna.

Dessverre ble det litt krøll i forkant med dekning av utgifter via NAV/pasientreiser, så det er nok også en medvirkende årsak. Vi var likevel godt fornøyd vi som var der J. Når det gjelder det med dekning, er det ikke avklart i skrivende stund om vi får noe tilbake, så alle ble oppfordret til å søke uansett.

Vi som ankom onsdags ettermiddag og kveld, fikk servert kveldsmat i kantina. Alle måltider var organisert og servert i kantina, så det var veldig bra. Å bo slik som på landbruksskolen, gir et mer sosialt fellesskap med mat osv, i motsetning til at vi bor på hver vår hytte og ordner egen mat.

Styret hadde satt sammen et innholdsrikt program med mange forskjellige tema, og flere paraleller.  

Torsdag åpnet med Kristin Axelsen som fortalte om hvordan hun opplevde det og være søster til en med DS. Hun er søstra til Bjørn Terje som mange kanskje har sett i programmet Tangerudbakken. Det var et flott foredrag hvor hun fortalte om sin oppvekst sammen med familien, og sorger og gleder over det å ha en bror med DS.

I tillegg deltok hun på søskengrupper hvor det var inndelt en gruppe for barn i alderen 6 – 11 år, og en gruppe for barn/unge i alderen 11-18 år. Hun fortalte at hun hadde selv deltatt i søskengruppe som gikk over et par år når hun var i tenårene, og hadde opplevd dette som en flott erfaring/tid.

Helge Gudmundsen – prosjektleder i NRK og trener i Flatåsen Lions var en engasjerende mann å høre på. Han er trener for ett fotballag hvor alle spillerne er utviklingshemmede. Dette er en mann med stort hjerte som også har skrevet boka ”Gull verdt” – en fortelling om livsglede og menneskeverd. Fantastisk flott foredrag.

 

Solveig Arnesen fra Alta er mor til 12. Hun har en sønn med Ds som barn nr 9 i flokken og hun fortale om barnehagestart – skolestart og flytting til ny skole. De valgte et år på Gran Canaria hvor 8 barn var med. Det var spennende å høre fortellingen hennes, og ikke minst at det er muligheter for å gjøre det, selv om man har mange barn.

Jeg ble helt imponert over barneflokken deres. Solveig fortalte at de fikk mange spørsmål når de forteller om hvor mange de er. F.eks hvor mye melk det går i løpet av en uke, hvor mange par sko de har i gangen, og hvor mange pannekaker det skal til for å mette så mange munner J. De hadde med seg 6 barn på treffet, og var den største familien som deltok her.

Andre foredrag/tilbud:

Jannicke Eliassen fra Spesialpedagogisk Senter i Nordland var og fortalte om Karlstad modellen  

Marit (31 år) med DS fortalte om sitt liv, ønsker og tanker for fremtiden  

Overgang barnehage/skole/annen skole – v/spesialpedagog Trine Fåkvam

Minikurs om foreldresamarbeid og parforhold v/Berger J Hareide

Habiliteringen hadde kurs om Internett for alle, fordrag om ungdom og seksualitet, samt hvordan bli bedre til å lytte og snakke med barn og ungdom om sin funksjonsnedsettelse.

Foruten det faglige, hadde vi barnevaktordning med forskjellige lektilbud til ungene, fjøsbesøk og kjøring med hest og vogn. 

Det ble grilling, sosialt samvær og familieforestilling med ”Børre på berget”. Det sosiale mellom foreldrene og utveksling av erfaringer er en viktig del av en slik samling også.  

Jeg vil på vegne av min familie og mange flere, rette en stor takk til styret som har klart å få til et så flott program og at treffet ble gjennomført med alle de usikre momentene i forhold til NAV/pasientreiser. Dere har gjort en flott jobb, som sikkert har krevd mye arbeid.

Jeg syns de fortjener å bli nevnt med navn, og styret har bestått av: Renate og Kjetil fra Vestvågøy, Henriette og Tore fra Brønnøysund, Gunhild og Jørn fra Tromsø, Tor Christian og Eva Britt fra Tana og sist men ikke minst Jørdi og Odd Erik fra Mosjøen.  

For øvrig er det lagt ut bilder fra Mosjøen i eget album – se menyen til venstre på sia.

Vi håper det blir nytt treff i Nord-Norge i 2011 J.

Treffhilsen fra Grethe med familie i Bodø

Oppsummering fra Mosjøen

 

Referat fra Downstreff Nord – Norge 2009

  

Årets treff gikk av stabelen på Vefsn Landbruksskole i Mosjøen 26 – 28. juni.

 

Noen kom torsdags ettermiddag og kveld mens andre kom på fredag. Det var et fantastisk vær hele helgen med temperatur på 28 °C på fredagen. Værgudene var på vår side selv om det kanskje ble litt varmt for noen, men vi har ikke lov å klage. Det er ikke ofte vi har det slik.

 

Det deltok ca 20 familier på treffet. Personlig ble jeg skuffet over at deltakelsen ikke var større fra Nordland, da jeg vet at det er mange små og store i fylket som kunne deltatt. Det er nå engang slik at de som vil komme – de kommer, og de andre har vel andre ting de prioriterer.  

Noen var med for første gang og andre har deltatt på treff i mange år.

 

Det er trivelig å treffes igjen og se utviklingen til barna. Vi treffer nye familier og vi utveksler også viktig erfaring samt får nyttige råd, tips og ideer fra hverandre.

 

På fredag var det blant annet tilbud om forelesning fra NAV, PPT, Spesialpedagogisk senter, Klinisk ernæringsfysiolog og Habiliteringen.

 

Det var ridning for barna og kjøring med hest og vogn. En populær aktivitet.

 

På kvelden var det grilling og mer sosialt samvær utendørs etter at de yngste hadde tatt kvelden.

 

Lørdag var ikke programmet riktig så stramt men forelesningen fra fysioterapeuten var godt besøkt.

 

Familieforestillingen med Børre på berget og underholdning fra barna var veldig underholdene. Vi hadde felles middag på kvelden og etter at de yngste hadde tatt kveld samlet de fleste seg rundt bålet.

 

Søndagen besto stort sett av treffmøte, oppsummering samt evaluering.

 

Et flott treff i fantastisk vær på en flott plassJ. Det har mye å si at man kan bo samlet på et slikt sted. Da får man større sosialt utbytte i mot at vi er spredt på f.eks flere campingplasser.

 

Et flott treff og vi håper det fortsatt blir mange slike i årene som kommer.
Bilder fra treffet finner du på egen side under fotoalbum.

 

Treffhilsen til alle som deltok fra Grethe Riber m/fam i Bodø.